Ragnar Bilet

I dag har Nøisom bursdag! Selv om ni år kanskje ikke er til å slå på stortromma av (bare vent til neste år!), så slår vi i hvert fall på lilletromma og feirer oss selv bittelitt – det trengs i disse tider.

Det er altså ni år siden i dag at aksjeselskapet ble stiftet og eventyret var i gang.

Ragnar Bilet er en av de fem gründerne i Nøisom. I Fredrikstad er Ragnar best kjent for å drive med trelast av høy kvalitet gjennom XL-Bygg Knatterudfjellet, og han har ikke så mye fritid. For et tiår siden kjøpte han seg likevel hjemmebryggerutstyr og satt noen brygg hjemme i Torsnes.

– Kvaliteten var nok litt ymse, forteller Ragnar. – Jeg hadde med hjemmebrygget øl til foreldregruppa i Fredrikstad Barneteater og de drakk det opp av ren høflighet, er jeg redd.

I den samme foreldregruppa var også Tormod Stene-Johansen. Det var han som hadde det dristige forslaget om å sette opp et mikrobryggeri. Tormod mente at datoen 12/12-12 var en glimrende dag å gjøre det på, og sånn ble det.

Tormod og Ragnar var helt avhengige av å finne folk som kunne mer om øl enn Ragnar. I Fredrikstad håndbryggerlaug fant de Stig Lundh, Erik Johannessen og Pål Pettersen. Det er disse fem som utgjorde gründerne i Nøisom.

Tillatelser skulle hentes inn. Utstyr skulle kjøpes og lokaler skulle på plass. Det tok litt tid før det første ølet rullet ut fra det vesle bryggeriet. Den første kunden vår var MENY Begby. Den 11. oktober i 2013, kl. 12 var ølet på plass i butikken. Ragnar sto for leveringen av 20 kasser Cascadian APA. Han forteller at det var kø i butikken av interesserte ølkjøpere som hadde hørt hva som skulle komme.

Og ni år etterpå er vi her ennå, med masse godt på markedet – og mer skal det bli!

Det var en smakebit av historien til Nøisom, og en forklaring på at Ragnar Bilet gjerne kalles for Ragnar øl- og plank. Det blir en liten bursdagsøl i dag.