Fish and chips er en av rettene som folk flest assosierer med øl. Ikke uten grunn; hvem får vel ikke vann i munnen av en hvit og saftig torskefilet pakket inn i sprø japansk tempura-røre? Gjerne dusjet med litt lime liggende ved siden av ertepure og sprø pommes frites som dyppes i remulade, eller aioli hvis man er eventyrlysten. Helt himmelsk. Akkompagnementet er en frisk Pale Ale (helst engelsk type; de amerikanske kan fort bli litt for «humlete»).

Nedenfor har vi samlet noen tips til andre paringer, for å kunne nyte øl til fisk ved enhver anledning. Enten det er en høytidelig slipsmiddag eller «joggebuksekos» på lørdagskvelden.

Lette retter
Har middagen et elegant og kanskje sommerlig preg passer det godt med for eksempel abbor, dampet torsk eller en lett fiskesuppe. Da er det viktig at ølet ikke overdøver de delikate smakene. Gyllent og subtilt bittert øl med lavt alkoholvolum som en pilsner eller bayer passer fint her.

Spicy og grill
Når maten inneholder mye krydder bør ølet være sterkt og kraftig. En bock vil komplimentere smaken av røking og grill, som absorberes godt i fisk. De aller mest smaksrike rettene smaker best med en rød bock. Eksempler kan være vicentina, sild eller forskjellige stuinger.

Søte noter
Noe sjømat har en søthet ved seg, for eksempel blekksprut i vinsaus eller guazzetto, og noen skalldyr. Et fruktig øl med moderat bitterhet er smakfullt her, som et fruktig pale ale.

Fet fisk eller sjømat
Laks, ørret eller ting som serveres med majones som for eksempel reker krever at noe balanserer fetheten i maten. Fish and chips faller inn under denne kategorien. Da er det riktig med litt høyere alkoholprosent, som en sterk pale ale.