Kristoffer McCormick er et av våre favorittmennesker. Som ferskvaremaestro på MENY Wilbergjordet deler han sin kunnskap med alle som spør, og har mye av æren for mang en vellykket middag Fredrikstad (og Norge) rundt.

Skalldyr er på sitt beste om vinteren, og sesongen for skrei er så vidt i gang. Kristoffer er egentlig kjøttmann, men han kommer fra Hvaler og er flasket opp på havets delikatesser.

– Det er viktig å benytte sesongens tilgang av råvarer. Vi er best på sjømat i Norge, sier Kristoffer stolt.

Skreien svømmer fra Barentshavet til Lofoten for å gyte i perioden januar til mars, som er grunnen til at den er fastere i kjøttet enn «vanlig» torsk. Den har rett og slett trent mer. Det tradisjonelle skreifisket har foregått i mer enn tusen år, og saltet og tørket skrei har gitt verdifulle inntekter til kystsamfunnene, og gjør det ennå.

Fersk skrei finner du i fiskedisken i alle formater. En skreifilet er et glimrende utgangspunkt for en søndagsmiddag. Ryggstykket på fileten kalles loin, og er regnet som gourmetstykket. Det finnes utallige måter å tilberede skrei på, men Kristoffer er svak for pannestekt loin med noen terninger stekt chorizo til (oppskrift).

Til skreimiddager anbefaler Kristoffer hveteøl, som også passer godt til andre til fisk- og skalldyrsretter. Kristoffer kommer gjerne med tips her også!

Klikk her for å se flere oppskrifter basert på skrei.