Uteservering Café Magenta, Gamlebyen Fredrikstad foto: Christin Hansen.

Bare noen steinkast fra bryggeriet finner du Café Magenta. De holder til i det gamle slaveriet ved Bastion 5, helt sørvest i Gamlebyen. 

Bygget har en fengslende historie. Det ble brukt som slaveri i en hundreårsperiode. Det var også her Hans Nielsen Hauge satt den første gangen han ble fengslet for å ha satt seg opp mot geistligheten.  

Café Magenta har siden starten i 2008 blitt en viktig møteplass i Gamlebyen i Fredrikstad. For det er ikke bare solide lunsjretter og god drikke Magenta kan by på. På Magenta arrangeres det konserter ukentlig. På onsdager og fredager er det ofte mulig å nyte god og variert musikk i de rustikke lokalene. En stamgjest fortalte oss at han liker å omtale kulturtilbudet som «lavterskel». Det er fordi billettprisene er så hyggelige at det er mulig å benytte seg av det regelmessig.  

Bandet Hayseed spilte på utescenen i sommer.

Onsdag 10. august arrangerte Magenta for første gang operapub. Fire unge operatalenter stilte opp og bød på en konsertopplevelse gjestene vil snakke om lenge. Planen er å invitere til operapub hver første onsdag i måneden. Her gjelder det å følge med i programmet, for dette vil du ikke gå glipp av.  

Det er alltid spennende kunst å se på i kaféen. To kunstnere er engasjert som kuratorer for det som skjer på veggene. Hver måned skiftes utstillingen. Det er ofte lokale kunstnere som får bruke stedet som galleri.  

I kaféen er det Club Sandwich som er bestselgeren. Magenta serverer gjerne stødige, klassiske lunsjretter som du finner andre steder også. Da har gjestene en forventning til hva de skal spise, og den forventningen oppfyller de til det fulle.  

Du kan ikke dra fra Magenta uten å ha prøvd deres legendariske vafler. Vaflene tar de veldig alvorlig. Den stekes ved bestilling og kommer alltid rett fra jernet. Du kan få den med det tilbehøret du ønsker. Rømme, syltetøy og kanskje brunost er vanlig, men is smaker også godt med en nystekt vaffel.  

Nystekte vafler hos Café Magenta.

Også får du selvsagt kjøpt deg et godt utvalg av kortreist Nøisom-øl her om du vil ha det i sola eller på konserten. Mer kortreist blir det ikke, faktisk. Det er nesten så vi kan bruke trillebår når varene skal leveres. Tundra-produktene er også i hyllene. En alkoholfri drink med hjemmelaget bringebærsirup og Tundra Ingefærøl har nylig kommet på plass bak disken.  

Daglig leder Magenta Merethe Maurland.

Merethe Maurland er daglig leder på Magenta. Hun ble engasjert av stedet i 2016 for å håndtere booking av artister og konserter. I årene som fulgte tok hun for seg område for område i virksomheten for å heve kvaliteten.  

  • Driver du godt, så lykkes du i Gamlebyen også. Vi er så heldige at vi får være med på å forvalte den flotte festningsbyen vår. Målet er å la gjestene få ta del i vår glede over stedet og byen, forteller Merethe.   

Selv om Merethe holder i trådene, er hun veldig opptatt av at det ikke hadde gått an å drive Magenta uten et fantastisk team rundt seg. 

  • De som jobber her, er veldig gode. De er erfarne og engasjerte. Vi er heldige som har beholdt nøkkelpersonell gjennom pandemien, avslutter Merethe.  

Vil du oppleve kultur, musikk, god mat og drikke i de mest historiske omgivelsene Fredrikstad og Norge kan by på, så skal du oppsøke Café Magenta.  

Tekst og foto: Per Arne Hovland