Rygge Meieri – Sølvi Gammelsrød.

Sølvi Gammelsrød har blåst liv i gamle Rygge meieri. Her produserer Sølvi og teamet hennes oster som allerede har oppnådd gull og heder i NM i ost.  

Sølvi Gammelsrød hadde en helt vanlig kontorjobb. Men gründertrangen ble for sterk. At valget falt på nettopp ost er helt naturlig. Mannen til Sølvi er nemlig melkebonde. Etter år med kursing og skolering ble ysteriet til virkelighet sommeren 2020. Da kunne hun flytte inn i de gamle, sjelfulle lokalene til det gamle meieriet i Rygge, som ble nedlagt i 1947. 

– Det er Rygge Mølle Handelsforretning som eier lokalene. De har satt i stand lokalene og har støttet meg hele veien. Venner og familie har vært engasjert og jeg føler at hele lokalsamfunnet heier på oss, sier Sølvi.  

Ysteriet gir nå arbeid til fire personer. Datteren, Eline, er kontorsjef og styrer med regnskap og sosiale medier. Madeleine har en mastergrad fra NTNU, men har funnet ut at ystefaget er så spennende at hun har lyst til å satse på det. Peter er fra Tyskland og har erfaring fra andre ysterier i Norge.  

Alle produktene til Rygge meieri er økologiske. 

– Det handler først og fremst om at vi ønsker at ostene våre skal være helt naturlige. Økologisk drift handler også om dyrevelferd. Melka vi bruker kommer fra vår egen gård, så vi har kontroll på råvarene hele veien.  

Vi merker at Sølvi blir engasjert når hun snakker om dyrevelferd.  

– Vi er gode på dyrevelferd i Norge. Norsk melk er verdens beste melk. Da kan vi også produsere verdens beste ost, slår Sølvi fast.  

Sølvi forteller at oppstarten var krevende. Det skulle prøves og feiles, og bakteriekulturer skulle temmes. Men utfordringer er til for og løses. I dag ystes det en rekke varianter og stilarter. Her kan du få kjøpt fersk mozarella, salatost, flere kremoster og en prisbelønt brie. Rygge meieri fikk nemlig gullmedalje for sin Bjølsund brie i NM i ost i fjor. En modningsost er også i sortimentet. Den heter ganske enkelt «1879» etter året Rygge meieri opprinnelig ble startet.  

– Jeg har veldig sans for ostehjul, forteller Sølvi. Det er noe med å snu og stelle med hjulene, vaske de og modne de i måneder som er veldig fascinerende. Men for økonomien sin del er det lurt å ha noen oster som blir ferdige ganske raskt.  

I dag selges ostene til restauranter og spesialbutikker, først og fremst på Østlandet. Et par MENY-butikker har også varene i disken. Akkurat i disse dager har MENY gitt klarsignal for å selge ostene i et titalls butikker i Østfold-regionen. Alle de gode ostene kan selvfølgelig også kjøpes i utsalget på Rygge meieri. Her finner du også mye annet godt av matskatter fra hele landet. 

I ysteriet eksperimenterer de med å vaske ostehjulene i øl. Derfor hadde vi med oss litt Bearded Porter og Bringebær Chili Stout som de skal teste ut i ysteriet. Dette har blitt gjort med stort hell andre steder i landet. Men modning av ost tar tid. Vi vet mer om resultatet om noen måneder.  

Takk for at vi fikk komme på besøk, Sølvi. Vi heier på dere! 

Tekst og foto: Per Arne Hovland  

Ryggemeieri.no

Ostelandet.no/nm-i-ost